Wegetarianizm to sposób żywienia, w którym z diety wyklucza się – w różnych konstelacjach, zależnie od odmiany – produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso czerwone, drób, ryby, owoce morza, jaja, mleko i nabiał, miód. Najmniej restrykcyjnymi odmianami wegetarianizmu są semi- i laktoowowegetarianizm, a najwięcej ograniczeń obowiązuje w diecie frutariańskiej.
Jakie są najczęstsze bakteryjne przyczyny biegunki? Kiedy taka biegunka wymaga leczenia?
Co zrobić, gdy mama nie może karmić piersią? Jakie preparaty mlekozastępcze są dostępne, czym się różnią, jakie są wskazania do ich stosowania i czym kierować się w wyborze optymalnego? Artykuł odpowiada na te i wiele innych praktycznych pytań.
Jakie są rodzaje NAFLD? Jak się rozpoznaje chorobę i jakie leczenie może zaproponować pediatra?
Jakie są najczęstsze przyczyny bólu w klatce piersiowej? Jak zaplanować diagnostykę, aby nie pominąć ważnych zaburzeń?
Jak klasyfikujemy trudności z karmieniem? Czy ARFID ma swoiste uchwytne przyczyny? Czy dzieci z tym zaburzeniem są zawsze niedożywione?
Co mówią nowe wytyczne na temat diagnostyki i leczenia tego zaburzenia?
W artykule podsumowano podstawowe informacje z zakresu anatomii i fizjologii śledziony oraz przyczyn splenomegalii. Może on być pomocny w usystematyzowaniu postępowania umożliwiającego rozpoznanie poważnej choroby, z uwzględnieniem przypadków izolowanego powiększenia śledziony.
Jakie są objawy choroby i diagnostyka różnicowa? Jak wygląda leczenie?
Jak dojrzewa czynność dolnych dróg moczowych? Które objawy wymagają pilnej konsultacji specjalistycznej?
W niniejszym artykule opisano postępowanie diagnostyczne w biegunce w zależności od mechanizmów patofizjologicznych, zwracając szczególną uwagę na etiologię, diagnostykę i leczenie biegunki przewlekłej.
W artykule omówiono zasady realizacji szczepień u dzieci z asplenią lub przygotowywanych do zabiegu splenektomii oraz zalecenia dotyczące antybiotykoterapii profilaktycznej i poekspozycyjnej.
Niniejszy artykuł stanowi praktyczny przewodnik dotyczący rozpoznawania i postępowania w przypadku krwawienia z przewodu pokarmowego u dzieci, które może dawać różne objawy i lokalizować się w każdym odcinku przewodu pokarmowego.
Czy zasadne są próby badania i modyfikacji mikrobiomu u człowieka? Czy wiemy, co jest normą?
Oprócz znanych zaleceń dotyczących żywienia dzieci w różnym wieku, w artykule opisano jak zapobiegać zachłyśnięciu, jak postępować przy wybiórczości jedzenia, jakie najczęstsze błędy żywieniowe popełniane są w okresie dojrzewania. Opisane są także zagadnienia dotyczące diety sportowców, diet odchudzających, wegetariańskich i wegańskich.
Celiakia dotyczy co najmniej 1–3% populacji europejskiej. Niestety choroba ta pozostaje nierozpoznana u 9 na 10 chorych.
W komentowanym artykule poruszono istotny problem przewlekłego, izolowanego zwiększenia aktywności aminotransferaz o niewyjaśnionej etiologii u dzieci, będący częstą przyczyną konsultacji pediatrycznych oraz gastroenterologicznych.
W komentowanym artykule przedstawiono wartościowy przegląd piśmiennictwa i zalecenia dotyczące żywienia po wypisie ze szpitala noworodków urodzonych przedwcześnie z bardzo małą urodzeniową masą ciała oraz żywienia tzw. późnych wcześniaków, czyli urodzonych między 34. a 37. tygodniem ciąży.
Komentowany artykuł stanowi wnikliwe podsumowanie dostępnych danych naukowych na temat zespołu zapalenia jelit wywołanego przez białka pokarmowe.
W komentowanym artykule podsumowano dostępne dane o ostrym zapaleniu trzustki (OZT) u dzieci, zwracając uwagę na niedostatek badań dokumentujących etiologię, przebieg i postacie kliniczne oraz historię naturalną OZT u dzieci.