mp.pl to portal zarówno dla lekarzy, jak i pacjentów — prosimy wybrać:

Żywienie dzieci – wpływ procesu produkcji pokarmów na ich wartości odżywcze

13.02.2014
dr inż. Marek Szołtysik

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Czy picie mleka wpływa na laktację?
  • Pierwotna niedoczynność przytarczyc
  • „Mleko” ryżowe – właściwości, jak je zrobić, czy nadaje się dla dzieci?
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
  • Dieta w kamicy nerkowej
O tym się mówi
  • MZ w sprawie nadwykonań, likwidacji oddziałów i kar dla szpitali
    Posłowie spytali MZ o opóźnienia w płatności za nadwykonania, liczbę oddziałów ginekologiczno-położniczych oraz kary finansowe za uchylanie się od wykonywania zabiegów przerywania ciąży.
  • Ogromna wyrwa finansowa NFZ
    Co najmniej od dwóch lat eksperci alarmują, że w warunkach wysokiej inflacji znaczący wzrost przychodów NFZ miał wymiar wyłącznie nominalny. Można jednak odnieść wrażenie, że ta świadomość nie przebiła się ani do decydentów, ani do dużej części interesariuszy systemu i w latach 2022-2023 trwał prawdziwy „bal na Titanicu”.
  • Chłodnym okiem ekonomisty
    Szpital to nic innego jak zakład usługowy. Na wszystkie procesy, które w nim zachodzą trzeba patrzeć pod tym właśnie kątem – przekonuje Zbigniew Torbus, dyrektor Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Proszowicach.