Żywienie nie zwiększa ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 u dzieci z różnych grup etnicznych
20.04.2001
The American Journal of Clinical Nutrition, 2000; 71: 725-732
Wybrane treści dla pacjenta
-
Banany – kalorie, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Banany to powszechnie spożywane owoce. Są one dostępne w sprzedaży przez cały rok i można je kupić w przystępnej cenie. Stanowią one pożądany składnik diety, m.in. za sprawą potasu, którego dostarczają. Najczęściej banany spożywa się na surowo, bez dodatków, ale często z ich dodatkiem powstają różnego rodzaju koktajle i ciasta
-
Mózgowe porażenie dziecięce
Ważne, by dziecko z MPD było pod systematyczną, wieloprofilową opieką, miało terapię dostosowaną do swoich potrzeb i możliwości, stosowaną długofalowo. Z jednej strony nie należy zaniedbywać terapii, z drugiej jednak nie można dopuszczać do nadmiernego przeciążenia dziecka zbyt dużą ilością pracy.
-
Dieta w zespole policystycznych jajników
Zalecenia żywieniowe dla kobiet z zespołem policystycznych jajników.
-
Szczegółowe zalecenia dietetyczne w stanie przedcukrzycowym
Stan przedcukrzycowy ma często charakter odwracalny, w przeciwieństwie do cukrzycy. Dlatego też Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) u osób ze stanem przedcukrzycowym zaleca redukcję masy ciała poprzez modyfikację stylu życia, obejmującą aktywność fizyczną i zmniejszenie kaloryczności diety.
-
Moczenie u dzieci
Moczenie nocne jest problemem, z którym boryka się znaczna liczba dzieci w wieku rozwojowym. Podanie dokładnej liczby nie jest możliwe z uwagi na częste zatajanie problemu, traktowanie go jako dolegliwości wstydliwej, z której się „wyrasta”.
-
Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego u dzieci
Wiodącym objawem zapalnia wyrostka jest ból brzucha. Typowo jest to ból tępy, ciągły, zaczynający się w okolicy pępka, który stopniowo przenosi się nad prawy talerz biodrowy. Tam też ból nabiera ostrego, zlokalizowanego charakteru.
-
Alergiczny wyprysk kontaktowy u dzieci
Wyprysk (egzema) należy do najczęstszych chorób skóry i oznacza stan zapalny w obrębie naskórka oraz skóry właściwej.
-
Kamica pęcherzyka żółciowego u dzieci
Jedną z przyczyn powstawania kamicy pęcherzyka żółciowego jest intensywne odchudzanie się, obserwowane często u dziewcząt w okresie dojrzewania.
-
Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
Wiele osób zastanawia się, czy spożycie większej liczby jaj może być niebezpieczne dla zdrowia. Niepokój w tej kwestii obudziło opublikowane w 1972 roku stanowisko AHA, w którym zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 sztuk tygodniowo. Po latach, na podstawie uaktualnionej wiedzy, dokonano rewizji tych zaleceń.
-
Dieta w kamicy żółciowej
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu dla pacjentów z kamicą żółciową. Zalecenia żywieniowe i obróbka kulinarna potraw.