Postępy w neonatologii w 2009 roku
20.09.2010
prof. dr hab. med. Ryszard Lauterbach
Klinika Neonatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
Wybrane treści dla pacjenta
-
Choroby pasożytnicze układu oddechowego
Do zakażenia pasożytami może dojść w każdej grupie wiekowej. Dzieci, podobnie jak dorośli, są w większości przypadkowymi żywicielami pośrednimi w cyklach rozwojowych pasożytów. Objawy zależą od rodzaju zakażenia.
-
Niedoczynność tarczycy u dzieci
Niedoczynność tarczycy to zespół objawów wynikających z niedoboru hormonów tarczycy lub defektu ich receptora.
-
Dieta a stres
Chroniczny stres zwiększa potrzeby metaboliczne organizmu i powoduje wzrost zużycia oraz wydalania wielu istotnych składników odżywczych, co w konsekwencji może prowadzić do licznych niedoborów witamin, makro- oraz mikroelementów, a także do dysfunkcji w zakresie aktywności neurotransmiterów i zaburzenia funkcjonowania gospodarki hormonalnej.
-
Wszawica u dzieci
Wszawicę wywołują: wesz głowowa, łonowa i odzieżowa. Najczęściej występuje wszawica owłosionej skóry głowy.
-
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, czyli ADHD jest zaburzeniem, które rozpoczyna się we wczesnym dzieciństwie i obejmuje trzy główne grupy objawów: nadmierną ruchliwość, zaburzenia koncentracji uwagi i nadmierną impulsywność.
-
Podgłośniowe zapalenie krtani (krup wirusowy)
Podgłośniowe zapalenie krtani to ostra choroba zapalna, która jednak zazwyczaj ma łagodny przebieg. Najczęściej wywołują ją wirusy.
-
Wady zgryzu u dzieci
Wada zgryzu jest zaburzeniem w budowie i w czynnościach narządów jamy ustnej. Zaburzenie może być ograniczone do zębów lub łuków zębowych i ich wzajemnych relacji.
-
Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
U większości ludzi kontakt z tymi substancjami nie powoduje żadnej reakcji, ale u osób uczulonych we krwi znajdują się przeciwciała przeciwko nim skierowane. Należą one zwykle do immunoglobulin klasy E (IgE).
-
Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki
Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o kwasach tłuszczowych omega-3. Czym one właściwe są, dlaczego są takie ważne i „z czym je się je”?
-
Tran – właściwości, skład, dawkowanie
Tran to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla oleju z wątroby dorsza i ryb dorszowatych. Produkt ten znany jest od bardzo dawna. Osobom starszym kojarzy się głównie z płynem przechowywanym w ciemnej butelce o nieprzyjemnym rybnym smaku.