Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Aktualne (2005) stanowisko American Heart Association poparte przez American Academy of Pediatrics
30.01.2006
na podstawie
Dietary recommendations for children and adolescents
A guide for practitioners
Consensus statement from the American Heart Association
Circulation, 2005; 112: 2061-2075
Wybrane treści dla pacjenta
-
Hipercholesterolemia rodzinna
Hipercholesterolemia rodzinna to uwarunkowana genetycznie choroba, która powoduje zwiększone stężenie cholesterolu oraz związane z tym powikłania (choroby układu sercowo-naczyniowego, nawet w bardzo młodym wieku). Leczenie jest takie, jak w przypadku innych rodzajów hipercholesterolemii, polega na modyfikacji stylu życia oraz przyjmowaniu leków.
-
Niskie ciśnienie rozkurczowe
Mam problem z ciśnieniem – wartości utrzymują się w granicach 125/60 mm Hg (tętno 68). Z czego wynika tak duża różnica między ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym? Dodam, że podczas wysiłku ciśnienie rozkurczowe jeszcze się obniża (125/52 mm Hg). Mam 29 lat, nie mam nadwagi. Mam natomiast stwierdzone niewielką niedomykalność (I stopnia) zastawki mitralnej oraz fizjologiczną niedomykalność zastawki trójdzielnej I stopnia.
-
Dieta w osteoporozie
Składniki diety istotne w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy.
-
Hipercholesterolemia
Hipercholesterolemią nazywamy zwiększone stężenie cholesterolu we krwi. To stan, który może towarzyszyć lub sprzyjać różnych chorobom, np. układu krążenia, jak zawał serca, udar mózgu i inne. Istnieją różne rodzaje hipercholesterolemii, a podczas leczenia zawsze wymagana jest zmiana stylu życia. Stosuje się także leki, przede wszystkim statyny.
-
Ciężka hipertriglicerydemia
Dyslipidemia to stan, w którym stężenia lipidów i lipoprotein krążących w osoczu wykraczają poza wartości uznane za prawidłowe.
-
Alergia pokarmowa u dzieci
Alergię pokarmową łatwo można pomylić ze znacznie częstszą nietolerancją pokarmową, z powodu występowania podobnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli Twoje dziecko cierpi na nietolerancję pokarmową, to zjedzenie niewielkiej ilości danego pokarmu nie wywoła u niego żadnych dolegliwości. W przypadku alergii pokarmowej nawet śladowa ilość uczulającego pokarmu może spowodować reakcję alergiczną.
-
Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
Jeśli mamy do czynienia z zaburzeniami wchłaniania węglowodanów, warto szczegółowo przeanalizować sposób żywienia. Po rozpoznaniu składnika diety, który wywołuje takie dolegliwości, należy go okresowo wyeliminować, a następnie ponownie wprowadzić.
-
Ostre wirusowe zapalenie wątroby u dziecka
Ostre wirusowe zapalenie wątroby to choroba charakteryzująca się szybko postępującym uszkodzeniem komórek wątrobowych (hepatocytów) wywołanym przez wirusy.
-
Dieta w chorobie refluksowej
W kontrolowaniu objawów refluksowej choroby przełyku istotne znaczenie ma modyfikacja stylu życia i zmiana nawyków żywieniowych. Do czynników zwiększających ryzyko rozwoju tej choroby należą: nadmierna masa ciała, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stres oraz brak aktywności fizycznej.
-
Hipercholesterolemia – leczenie: leki na hipercholesterolemię
Celem leczenia hipercholesterolemii jest zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL we krwi do pożądanej u danego pacjenta wartości. Zawsze wymagana jest zmiana stylu życia. Jeśli to niewystarczające, lekarz zleci także leki, zwykle statyny. Leczenie hipercholesterolemii jest procesem przewlekłym.