Doustna immunoterapia alergenowa u dzieci a nadreaktywność oskrzeli i stopień kontroli astmy
06.12.2022
Omówienie artykułu: Bronchial hyperresponsiveness and asthma during oral immunotherapy for egg or peanut allergy in children
Burman J. i wsp.
Clin Transl Allergy. 2022 Oct 10;12(10):e12203.
Wybrane treści dla pacjenta
-
Astma oskrzelowa u dzieci
Jeśli u Twojego dziecka, u którego wcześniej nie rozpoznano astmy, występują niektóre lub wszystkie jej objawy i podejrzewasz, że może ono chorować na astmę, udaj się z nim do pediatry lub lekarza rodzinnego. Jeżeli lekarz uzna, że diagnostyka w kierunku astmy jest wskazana, skieruje Twoje dziecko do specjalisty alergologa lub pulmonologa.
-
Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.
-
Alergia pokarmowa
Około 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.
-
PEF - szczytowy przepływ wydechowy
Lekarz prowadzący może zalecić pacjentowi z astmą oskrzelową, szczególnie w przypadku trudności z osiągnięciem kontroli objawów, domowe monitorowanie tzw. PEF za pomocą pikflometru
-
Nadwrażliwość na pokarmy
Nadwrażliwość na pokarmy to nadmierna, patologiczna i nieadekwatna do sytuacji reakcja organizmu na jakąś substancję, której spożycie może wywołać objawy ze strony różnych narządów i układów. Do reakcji nadwrażliwości mogą się przyczynić składniki pokarmowe i dodatki do żywności.
-
Spirometria u chorych na astmę
Spirometria (badanie spirometryczne) to najważniejsze z badań czynnościowych układu oddechowego, czyli badań, które pozwalają na obiektywną ocenę czynności płuc.
-
Próba rozkurczowa u chorych na astmę
Dla chorych na astmę charakterystyczna jest odwracalność obturacji, czyli ustępowanie skurczu oskrzeli samoistnie lub pod wpływem leczenia. Do oceny tego zjawiska w badaniach czynnościowych używana jest próba odwracalności obturacji, potocznie zwana próbą rozkurczową.
-
Astma
Astma jest chorobą, która dotyczy oskrzeli. Tchawica i oskrzela to rurki doprowadzające powietrze do płuc. Oskrzela są zbudowane z chrząstki, stanowiącej „szkielet” lub „rusztowanie” ich ściany, mięśni i błony śluzowej.
-
Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
Wiele osób zastanawia się, czy spożycie większej liczby jaj może być niebezpieczne dla zdrowia. Niepokój w tej kwestii obudziło opublikowane w 1972 roku stanowisko AHA, w którym zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 sztuk tygodniowo. Po latach, na podstawie uaktualnionej wiedzy, dokonano rewizji tych zaleceń.
-
Kaszel u dziecka – rodzaje, przyczyny, jak pomóc dziecku?
Kaszel to odruch fizjologiczny, którego celem jest oczyszczenie dróg oddechowych. Jest to też objaw problemów związanych z układem oddechowym – najczęściej infekcji, alergii lub narażenia dziecka na czynniki drażniące, takie jak smog. Przedłużający się kaszel zawsze wymaga diagnostyki, nawet jeśli dziecko jest w dobrym stanie