Czy istnieją różnice w obrazach klinicznych i przebiegu alergii na białka mleka krowiego, jaja kurzego, pszenicę i orzechy ziemne?
07.10.2021
prof. dr hab. n. med. Maciej Kaczmarski
Wybrane treści dla pacjenta
-
Czy picie mleka wpływa na laktację?
Czy to prawda, że kobieta karmiąca piersią powinna pić dużo mleka, bo to lepiej wpływa na laktację?
-
Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
Wiele osób zastanawia się, czy spożycie większej liczby jaj może być niebezpieczne dla zdrowia. Niepokój w tej kwestii obudziło opublikowane w 1972 roku stanowisko AHA, w którym zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 sztuk tygodniowo. Po latach, na podstawie uaktualnionej wiedzy, dokonano rewizji tych zaleceń.
-
„Mleko” ryżowe – właściwości, jak je zrobić, czy nadaje się dla dzieci?
„Mleko” ryżowe charakteryzuje się największa zawartością węglowodanów ogółem (w porównaniu do napoju sojowego, migdałowego, owsianego czy kokosowego). Jest to produkt nie zawierający laktozy i glutenu.
-
Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.
-
„Mleko” sojowe – czy jest zdrowe i jakie ma właściwości?
Napój sojowy, jako jedyny wśród napojów roślinnych, dostarcza taką samą ilość białka, jak mleko krowie. Jest on uboższy w tłuszcz, a przede wszystkim dostarcza mniejszych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z mlekiem krowim. Ponadto napój ten dostarcza izoflawonów o działaniu przeciwutleniającym.
-
-
Laktoza – co to jest i jakie są objawy nietolerancji laktozy
Laktoza to dwucukier powszechnie występujący w produktach mlecznych. Z kolei nietolerancja laktozy to dość częsta choroba, ponieważ wraz z wiekem dochodzi do zmniejszenia się wytwarzania laktazy – enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. W zależności od stopnia niedoboru tego enzymu, objawy nietolerancji mogą mieć różne nasilenie.
-
„Mleko” kokosowe (napój kokosowy) – właściwości, jak je zrobić, czy jest zdrowe?
„Mleko” kokosowe to produkt wykorzystywany głównie to przygotowywania owsianek i koktajli. Napój ten nie zawiera laktozy ani glutenu. Z uwagi na fakt, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie dostarcza cholesterolu. „Mleko” kokosowe jest jednak źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie powinny być ograniczane.
-
Nietolerancja laktozy - dieta, zawartość laktozy w produktach mlecznych
Z artykułu dowiesz się jaka ilość laktozy spożyta jednorazowo nie powoduje objawów nietolerancji laktozy u osób dorosłych. Ponadto w tekście znajdują się także wskazówki jakimi produktami, o podobnych wartościach odżywczych, należy czasowo zastąpić produkty mleczne
-
Alergia pokarmowa
Około 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.