Alergie pokarmowe (mleko, jaja, czekolada) – czy każdego pacjenta należy kierować do alergologa
07.04.2022
dr n. med. Urszula Jedynak-Wąsowicz, Oddział Pulmonologii, Alergologii i Dermatologii, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy; Klinika Chorób Dzieci, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków
Wybrane treści dla pacjenta
-
Nietolerancja laktozy w celiakii
Zwykle objawy nietolerancji laktozy obserwuje się około pół godziny po spożyciu produktów obfitujących w laktozę. Nasilenie objawów zależy od dawki laktozy dostarczonej z pożywieniem oraz od jej indywidualnej tolerancji.
-
Czy nietolerancja laktozy u dziecka jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią?
Nietolerancja laktozy to obecnie szalenie modne i z pewnością mocno nadużywane rozpoznanie. W Internecie roi się od niskiej jakości zaleceń dla matek karmiących dotyczących sposobów zmniejszania zawartości laktozy w pokarmie za pomocą modyfikacji diet.
-
Dieta w eozynofilowym zapaleniu przełyku
Leczenie należy rozpocząć od wdrożenia odpowiednich zaleceń dietetycznych. Kontrolę objawów chorobowych umożliwia wykluczenie z diety alergenów wywołujących chorobę. Można zastosować jedną z 3 rodzajów terapii dietetycznych.
-
Obrzęk naczynioruchowy
Obrzęk naczynioruchowy to obrzęk powstający w wyniku rozszerzenia i zwiększenia przepuszczalności naczyń krwionośnych, najczęściej rozwijający się w ciągu od kilku minut do kilku godzin. Obrzęk jest dobrze odgraniczony, niesymetryczny i typowo zlokalizowany w obrębie powiek, czerwieni wargowej (opuchnięte usta) okolic narządów płciowych i na kończynach (dłoniach, stopach), a także błony śluzowej górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Obrzęk naczynioruchowy może towarzyszyć pokrzywce, wiązać się z niedoborem tzw. inhibitora C1 lub stosowaniem leków na nadciśnienie tętnicze (inhibitorów konwertazy angiotensyny, czyli ACE inhibitorów).
-
Nadwrażliwość na pokarmy
Nadwrażliwość na pokarmy to nadmierna, patologiczna i nieadekwatna do sytuacji reakcja organizmu na jakąś substancję, której spożycie może wywołać objawy ze strony różnych narządów i układów. Do reakcji nadwrażliwości mogą się przyczynić składniki pokarmowe i dodatki do żywności.
-
Uczulenie na komary
Komary są powszechnie występującymi owadami w Polsce. U większości ludzi po ukłuciu komara dochodzi do niewielkiej reakcji miejscowej, czyli pojawienia się bąbla z zaczerwienieniem, który następnie zmienia się w twardą, swędząca grudkę zanikającą w ciągu kilku dni. U niektórych osób jednak, zwłaszcza dzieci, dochodzi do dużej reakcji miejscowej, która objawia się znacznym obrzękiem, zaczerwienieniem i świądem, który może obejmować duże powierzchnie ciała
-
Alergia pokarmowa
Około 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.
-
Laktoza – co to jest i jakie są objawy nietolerancji laktozy
Laktoza to dwucukier powszechnie występujący w produktach mlecznych. Z kolei nietolerancja laktozy to dość częsta choroba, ponieważ wraz z wiekem dochodzi do zmniejszenia się wytwarzania laktazy – enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. W zależności od stopnia niedoboru tego enzymu, objawy nietolerancji mogą mieć różne nasilenie.
-
Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.
-
Inne badania wykonywane u chorych na astmę
W zależności od sytuacji, lekarz może zlecić wykonanie u chorego na astmę różnych badań dodatkowych. Przede wszystkim będą to podstawowe badania laboratoryjne oraz badania wykorzystywane w diagnostyce alergii.