Czy dokarmianie noworodka mlekiem początkowym zwiększa czy zmniejsza ryzyko alergii?
Prezentacja poświęcona jest wpływowi suplementacji mlekiem modyfikowanym na bazie mleka krowiego na ryzyko wystąpienia chorób alergicznych.
Prezentacja poświęcona jest wpływowi suplementacji mlekiem modyfikowanym na bazie mleka krowiego na ryzyko wystąpienia chorób alergicznych.
Wykład poświęcony jest alergii pokarmowej u pacjentów pediatrycznych oraz u osób dorosłych.
Które pokarmy wyzwalają reakcje alergiczne o typie FPIES? Jak czesto występują wielokrotne epizody FPIES? W jakim wieku FPIES zwykle ustępuje? Zapoznaj się z wynikami badania.
Badanie poświęcone zostało sposobowi, w jaki pacjenci przestrzegają zaleceń i modyfikują dietę po uzyskaniu dodatniego wyniku doustnej próby prowokacyjnej pokarmem.
Czy stosowanie w doustnej immunoterapii alergenowej zredukowanej dawki alergenu może być równie skuteczne jak jego pełna dawka? Zapoznaj się z wynikami badania.
Czy alergia na orzeszki ziemne idzie w parze z astmą? Jakie są czynniki ryzyka tej alergii? Czy mutacja genu filagryny wiąże się z alergią na arachidy? Zapoznaj się z wynikami badania.
Badanie ocenia czy orzeszki ziemne są obecne w wypiekach, co istotne jest w przypadku osób uczulonych na ten alergen.
Dlaczego zespół α-Gal u osób kłutych przez kleszcze wiąże się z uczuleniem na jad osy? Zapoznaj się z wynikami badania.
Autorzy badania podjęli próbę odpowiedzi na pytanie, czy zmiany w wytycznych dotyczących profilaktyki alergii wpłynęły na częstość występowania alergii pokarmowej.
Badanie real-life dotyczyło bezpieczeństwa i satysfakcji ze stosowania doustnej immunoterapii alergenowej u dzieci z alergią na orzech laskowy.