Aktualności

  • Alergia dżumą XXI wieku, choruje 15 mln Polaków

    Alergia jest dżumą XXI wieku, w Polsce ponad 15 milionów ludzi cierpi na choroby alergiczne - powiedział prof. Piotr Kuna. W miastach alergików jest pięć razy więcej niż na wsi. Jak mówi prof. Kuna, w centrach dużych miast prawie 70 proc. dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym ma alergię.

  • Wiosenne rozbudzenie alergików

    Można powiedzieć, że chorzy budzą się razem z wiosną: zauważają objawy i postanawiają rozpocząć leczenie. Zapał trwa od 2 tygodni do 3 miesięcy, tyle, ile trwają objawy. Potem o problemie zapominają – mówi dr Piotr Dąbrowiecki, prezes Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.

  • Światowy Tydzień Alergii

    Na całym świecie notuje się niespotykany wcześniej wzrost zapadalności na choroby alergiczne. W Europie w ciągu ostatnich 10 lat zapadalność na alergie pokarmowe zwiększyła się dwukrotnie - informuje Polskie Towarzystwo Alergologiczne z okazji Światowego Tygodnia Alergii.

  • Dzień Alergii i Pulmonologii II Katedry Chorób Wewnętrznych UJ

    23 marca W II Katedrze Chorób Wewnętrznych im. prof. Andrzeja Szczeklika Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum odbyła się konferencja naukowo-szkoleniowa „Dzień Alergii i Pulmonologii II Katedry Chorób Wewnętrznych”.

  • W Bydgoszczy o alergiach pokarmowych

    W dniach 20-21 marca w ramach IV Bydgoskich Spotkaniach Alergologicznych odbędzie się kolejna już edycja Sympozjum Alergii na Pokarmy.

  • Dzień Alergii i Pulmonologii w Krakowie

    22 marca w Krakowie obchodzony jest już po raz 24 - Dzień Alergii i Pulmonologii. Z tej okazji zaplanowano konferencję dla lekarzy oraz warsztaty dla pacjentów.

  • Ręczne mycie naczyń zmniejsza ryzyko alergii u dzieci

    Ręczne mycie naczyń kuchennych może być bardziej korzystne dla zdrowia niż używanie zmywarki, przynajmniej, jeśli chodzi ryzyko alergii u dzieci – twierdzą szwedzcy specjaliści na łamach pisma „Pediatrics”.

  • Karmienie małych dzieci produktami orzechowymi chroni przed alergią

    Nie należy zabraniać małym dzieciom spożywania produktów orzechowych, lepiej je nawet do tego zachęcać. Wczesne karmienie nimi może uchronić je przed alergią na orzechy – wykazały badania opublikowane przez „New England Journal of Medicine”.

  • Europejskie restauracje muszą informować o alergenach w potrawach

    Wszystkie europejskie placówki gastronomiczne muszą informować od 13 grudnia o obecności w potrawach typowych alergenów, w tym skorupiaków i mięczaków - informuje serwis BBC News/Health.

  • Nowy konsultant krajowy ds. alergologii

    Prof. Barbara Rogala ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach została w środę powołana przez ministra zdrowia na stanowisko konsultanta krajowego w dziedzinie alergologii.

277 artykułów - strona 23 z 28

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.