Aktualności

  • Co drugi Polak doświadczy choroby alergicznej

    Co drugi mieszkaniec Polski doświadczy w swoim życiu choroby alergicznej; liczba osób cierpiących na alergie nieustannie rośnie, a w miastach jest 4 razy więcej alergików niż na wsi - mówi alergolog prof. Piotr Kuna.

  • Rośnie liczba osób cierpiących na alergie

    W ostatnich latach w Europie ponad dwukrotnie zwiększyła się liczba osób cierpiących na alergie. Liczba naturalnych alergenów nie zwiększyła się, ale przybyło uczulających substancji chemicznych – podkreśla prof. Ewa Czarnobilska, kierownik Centrum Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

  • Światowy Tydzień Alergii po raz szósty

    "Alergie na pyłki – adaptacja do zmian klimatu", to tegoroczne hasło Światowego Tygodnia Alergii, który odbywa się po raz szósty i potrwa od 4 do 10 kwietnia. Uczulenie na pyłki należy do najczęstszych postaci alergii. Problem dotyczy m.in. 12,3% w północnej i wschodniej Europie oraz 21,2% w Europie Zachodniej.

  • „XXV Dzień Alergii i Pulmonologii” już za nami

    2 kwietnia w auli II Katedry Chorób Wewnętrznych im. prof. A. Szczeklika Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum miała miejsce konferencja naukowo-szkoleniowa „XXV Dzień Alergii i Pulmonologii”.

  • Łódzka alergologia w pieczy dr. Kurowskiego

    Dr n. med. Marcin Kurowski odebrał z rąk wicewojewody łódzkiego Karola Młynarczyka akt powołania na stanowisko konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie alergologii.

  • Orzeszki mogą uchronić dzieci przed alergią

    Potwierdza się, że podawanie niemowlakom w pierwszych 11 miesiącach życia orzeszków ziemnych może uchronić je przez alergią – informuje „New England Journal of Medicine”.

  • Odkryto genetyczne podłoże rzadkiej alergii na wibracje

    Mutację, która odpowiada za rzadko występującą alergię na wibracje, tzw. pokrzywkę wibracyjną, zidentyfikowali naukowcy z USA - informuje pismo „New England Journal of Medicine”.

  • Mleko „prosto od krowy” może chronić przed astmą i alergią

    Dzieci, które regularnie spożywają świeże, nieprzetworzone mleko krowie są mniej narażone na rozwój astmy i alergii od dzieci pijących produkt wytwarzany przemysłowo: pasteryzowany, UHT bądź o obniżonej zawartości tłuszczu - donosi pismo „Journal of Allergy and Clinical Immunology”.

  • Neandertalczykom zawdzięczamy odporność i skłonność do alergii

    Tysiące lat temu ludzie współcześni napotkali żyjących w Europie neandertalczyków, a później się z nimi krzyżowali. Dzięki tak zapożyczonym genom u naszych przodków zwiększyła się zdolność do zwalczania infekcji, ale również skłonność do alergii.

  • Połowa krakowskich uczniów cierpi na alergię

    Połowa krakowskich uczniów cierpi na alergię – wynika z najnowszych badań lekarzy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Powodem jest fatalny stan powietrza, ale nie tylko. Alergia w Krakowie osiągnęła rozmiar epidemii – poinformowało Collegium Medicum UJ.

277 artykułów - strona 21 z 28

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.