Leczenie żywieniowe – postępy 2013

28.05.2014
prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł
Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Niedożywienie u chorych na POChP
  • Dieta w osteoporozie
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (obecnie stłuszczeniowej chorobie wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi – MAFLD)
  • Choroba Alzheimera
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Metody leczenia żywieniowego w chirurgii
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?